Direct naar inhoud
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het begin van de Finse diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland - Ambassade van Finland, Den Haag : Ambassade : Geschiedenis

AMBASSADE VAN FINLAND, Den Haag

Ambassade van Finland
Fluwelen Burgwal 58
2511CJ Den Haag, Nederland
Tel. +31-70-346 9754, sanomat.haa@formin.fi
English | Nederlands | Suomi | Svenska |  | 
Font normaalFont groter
 

Het begin van de Finse diplomatieke vertegenwoordiging in Nederland

Nederland erkende Finland op 28 januari 1918 slechts minder dan twee maanden na de onafhankelijkheid van Finland (6 december 1917). Op 14 augustus 1918 besloot de Senaat de Finse ambassadeur in Berlijn, Edvard Hjelt, te machtigen om de Finse regering ook in Nederland te vertegenwoordigen. Minister Erik Ehrström kwam in juni 1919 als tijdelijke vertegenwoordiger van Finland naar Den Haag. Vanaf het najaar 1919 was de eerste zaakgelastigde in Den Haag de heer Yrjö Saastamoinen. Hij behoorde tot de befaamde hout- en zaagindustriefamilie uit Kuopio zodat de belangen van de belangrijkste exporttak  goed  werden tegenwoordigd in Nederland. Zijn oudere broer Armas Saastamoinen was van 1926 tot 1932 de Finse ambassadeur in Den Haag, weliswaar vanuit London geaccrediteerd.

Vóór de tweede wereldoorlog werd Finland op niveau van een zaakgelastigde vertegenwoordigd in Den Haag en was de ambassadeur vanuit een ander land in Den Haag geaccrediteerd. In 1933 werd de ambassadeur vanuit Oslo geaccrediteerd. De twee jaren vóór de tweede wereldoorlog was de Finse ambassadeur in Brussel ook in Den Haag geaccrediteerd. De aanval van Duitsland op Nederland dwong Finland haar ambassade in de zomer van 1940 te sluiten. De ambassade in Den Haag was één van de totaal 24 ambassades die Finland tijdens de tweede wereldoorlog moest sluiten.

De eerste ambassadeur in Den Haag werd in 1947 benoemd. Het was Asko Ivalo, die tot de legendarische diplomaten van Finland behoort. Zijn echtgenote Mielikki Ivalo werd in Finland bekend door haar memoires. Het twee jaar eerder van de Duitse bezetting bevrijde Nederland was tijdens de Finse winteroorlog één van de leidende Europese humanitaire hulpverleners aan ons land, waardoor de voorwaarden voor de verdere ontwikkeling van de relaties waren gecreëerd.

Al vóór de oorlog lag het zwaartepunt van de betrekkingen tussen Finland en Nederland in handel, zeevaart en cultuur. Dezelfde tendens ging door na de oorlog. De betrekkingen ontwikkelden zich stabiel, al waren de keuzes in de buitenlandse politiek heel verschillend. Nederland verankerde haar politiek aan de Navo en EEG en was als lid betrokken bij de oprichting van beide organisaties. Finland voerde een politiek van neutraliteit. Ten gevolge van de intensieve handel had Finland een goede kans om de ontwikkeling van de Europese economische integratie ook vanuit het oogpunt van Nederland te volgen. Vooral in het begin vond Finland de export van hout en houtproducten heel belangrijk in de handelsbetrekkingen.  Tegenwoordig is de handel veel veelzijdiger omdat beide landen in de voorhoede van de ontwikkelaars van o.a. informatietechnologie behoren.

Print deze pagina

Dit document

Bijgewerkt 23-1-2018


© Ambassade van Finland, Den Haag | Over deze site | Contact