Direct naar inhoud
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Helsinki investeert in haar bewoners met een bibliotheek die een vernieuwing in de functie van het gebouw inluidt - Ambassade van Finland, Den Haag : Actueel : Informatie

AMBASSADE VAN FINLAND, Den Haag

Ambassade van Finland
Fluwelen Burgwal 58
2511CJ Den Haag, Nederland
Tel. +31-70-346 9754, sanomat.haa@formin.fi
English | Nederlands | Suomi | Svenska |  | 
Font normaalFont groter
 
Nieuws, 8-1-2019

Helsinki investeert in haar bewoners met een bibliotheek die een vernieuwing in de functie van het gebouw inluidt

De nieuwe, centrale bibliotheek van Helsinki, Oodi, is de plaats waar je moet zijn als je een boek wilt lezen, vrienden ontmoeten, een cello lenen of met een laser metaal wilt snijden.

Foto: Hernan Patiño
De trap, in de vorm van een spiraal, nog met karton bedekt om schade te voorkomen voordat de deuren voor het brede publiek opengaan, klieft door het hele gebouw.
De trap, in de vorm van een spiraal, nog met karton bedekt om schade te voorkomen voordat de deuren voor het brede publiek opengaan, klieft door het hele gebouw.

Iedereen weet dat de Finnen graag buitenshuis sporten en in het bos wandelen. Ze houden ook van sporttakken, waarbij het er hard aan toegaat, zoals ijshockey. Maar weet je hoe zeer ze bibliotheken in het hart dragen?

Finland neemt bibliotheken ernstig, zoals de nieuwe, prachtige Centrale Bibliotheek Oodi in Helsinki aantoont (de naam betekent “ode” in het Fins). Dit gebouw is een investering van 98 miljoen euro in de bewoners van Helsinki. De organisatoren kozen strategisch 5 december als de grote openingsdatum uit, waarmee ze de verbinding maakten met 6 december, de dag waarop Finland zijn onafhankelijkheid viert.

Het Finse volk houdt van boeken. De Finnen figureren in lijstjes als de meest geletterde mensen ter wereld, alsook als de meest gretige gebruikers van bibliotheken. Gemiddeld, leent elk jaar, een bewoner in Finland 16 keer iets uit een bibliotheek.

“Bibliotheken hebben voor de Finnen, historisch gezien,  en belangrijke rol gespeeld,” zegt Katri Vänttinen, de directeur van de bibliotheekdiensten van de Stad Helsinki. “In het begin van de jaren 1800, had elk dorp een school en een bibliotheek en dat schiep gelijke kansen m.b.t. geletterdheid en basiseducatie.”

Een platform voor de toekomst

Foto: Hernan Patiño
Katri Vänttinen, de directeur van de bibliotheekdiensten van de Stad Helsinki, zit met een boek op het ene einde van de derde verdieping.
Katri Vänttinen, de directeur van de bibliotheekdiensten van de Stad Helsinki, zit met een boek op het ene einde van de derde verdieping.

“Vroeger was het zo dat de bibliotheek voor iedereen een gelijke toegang tot kennis verschafte, maar nu staat die kennis via je smartphone ter beschikking,” zegt Vänttinen. “Bibliotheken van nu moeten worden geconcipieerd als een fysieke ruimte, een platform voor activiteiten zoals lezen, leren en openbaar debat. Ze verschaffen ook toegang tot uitrusting, datanetwerken of deskundigheid. We hebben ook leesgoeroe’s die als persoonlijke trainers fungeren, maar dan voor je leesactiviteiten.”

De lay-out van Oodi weerspiegelt de nieuwe functies van de bibliotheek. De derde verdieping kan worden gezien als de traditionele bibliotheek, met leeshoeken  die  “oases” worden genoemd en 100.000 boeken. De tweede verdieping staat in het teken van creativiteit en omvat studio’s, muziekruimtes, mediaruimtes en een ruimte voor mensen die de handen uit de mouwen wensen te steken, met 3D- printers, naaimachines en andere uitrusting.

De eerste verdieping is voor interactie bestemd. Daar vindt men een café, restaurant, cinema, informatiepunten, waaronder een EU-informatiepunt.

“De grootste technische innovatie is de ‘Kubus,’ een ruimte met slimme wanden,” zegt Vänttinen. “Het is mogelijk om met behulp van enorme touch screens de ruimte, op basis van 3D- virtuele realiteit in wat dan ook te veranderen. Kunstenaars zijn al van plan om de kubus te gebruiken voor immersie-kunsttentoonstellingen en studenten in de medicijnen zouden hier graag heelkunde studeren, gebruikmakend van een virtuele operatiekamer”

Zelfs de logistiek in verband met de boeken is heel innovatief. Wanneer iemand een boek terugbrengt, scant het systeem het, dan wordt het met een zelfstandig transportsysteem in de bibliotheek naar de juiste boekenkast gebracht, waar de bibliothecarissen het op de juiste plaats op de plank zetten.

Een uniek onderdeel van een geheel

Foto: Hernan Patiño
Aan de ene kant van Oodi, ziet men vanuit het gebogen raamkozijn, dichtbij de gebouwen van het Kiasma Museum van Hedendaagse Kunst (links), het Parlement (centrum) en het Muziekcentrum (rechts).
Aan de ene kant van Oodi, ziet men vanuit het gebogen raamkozijn, dichtbij de gebouwen van het Kiasma Museum van Hedendaagse Kunst (links), het Parlement (centrum) en het Muziekcentrum (rechts).

Oodi maakt deel uit van HelMet (afkorting voor Helsinki Metropolitan Area Libraries), een bibliotheekplatform dat de bibliotheken van de hoofdstad en de agglomeratie dekt, met name Helsinki, Espoo, Vantaa en Kaunianen. Elk van hen beschikt over eigen troeven en gegevensmateriaal, maar ze delen dit via HelMet. Een bewoner van een stad kan een boek opvragen in de bibliotheek van één van de andere gemeenten en dit ophalen in de dichtstbijzijnde afdeling.

Op een manier is Oodi gewoon één van de 37 bibliotheken in Helsinki. En toch ook uniek. Oodi heeft een eigen profiel en website, en vormt tegelijkertijd een afzonderlijke administratieve afdeling binnen het systeem. De opvallende locatie maakt het ook enig: in het hart van Helsinki, maakt het deel uit van een constellatie waar de Finlandiahal, het Kiasma Museum van Hedendaagse Kunst, het Parlement, het Muziekcentrum, het Centraal Station toe horen en ook nog het Sanoma Huis waar de grootste krant van Finland wordt gemaakt.

Vänttinen zegt dat Oodi reeds enorm grote internationale zichtbaarheid krijgt, dankzij de locatie en de omvang van het gebouw. Op dit ogenblik, waarop ik dit schrijf, ontvangt het bibliotheeksysteem van Helsinki,  jaarlijks 6.3 miljoen bezoekers. In het eerste jaar dat Oodi opengaat, wordt het totale aantal voor Helsinki op acht miljoen geschat, waarbij Oodi zelf aan zowat  2.5 miljoen komt.

Ik zie u daar

Foto: Hernan Patiño
De derde verdieping van Oodi, die nu voor de grote opening met boeken wordt bevoorraad, is het gedeelte dat het meest op een traditionele bibliotheek lijkt.
De derde verdieping van Oodi, die nu voor de grote opening met boeken wordt bevoorraad, is het gedeelte dat het meest op een traditionele bibliotheek lijkt.

“Oodi speelt een bijzondere rol als vlaggenschip voor andere bibliotheken, zegt Vänttinen. “Het is een grote architecturale verwezenlijking in een symbolische locatie. Het heeft een bijzonder opdracht om met de maatschappij in dialoog te treden – niet alleen met de bewoners, maar ook met de toeristen. De mensen kunnen van ver komen om met dit gebouw kennis te maken en het zal een startpunt zijn om andere bibliotheken in Finland te exploreren.”

Een gebruiker kan boeken, films, audiofiles, muzikale instrumenten of gespecialiseerde machines in Oodi ontlenen. De bibliotheek kan echter ook in de modern maatschappij een belangrijke rol spelen door mensen samen te brengen, interactie te creëren en dingen te doen gebeuren.

“Ik heb er alle vertrouwen in dat Oodi de meest populaire ontmoetingsplaats wordt, wegens het karakter van een vrije ruimte, open zeven dagen per week, centraal gelegen en best te gebruiken in alle Finse weersomstandigheden,” verklaart Vänttinen. “Het bekt lekker ‘Laat ons in Oodi afspreken.’”

David J. Cord, december 2018 voor thisisFINLAND
Nederlandse tekst via Ambassade van Finland, Brussel

Print deze pagina

Bijgewerkt 8-1-2019


© Ambassade van Finland, Den Haag | Over deze site | Contact