Direct naar inhoud
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Finland 100 laat een blijvend spoor achter in Nederland - Ambassade van Finland, Den Haag : Actueel

AMBASSADE VAN FINLAND, Den Haag

Ambassade van Finland
Fluwelen Burgwal 58
2511CJ Den Haag, Nederland
Tel. +31-70-346 9754, sanomat.haa@formin.fi
English | Nederlands | Suomi | Svenska |  | 
Font normaalFont groter
 
Nieuws, 10-1-2018

Finland 100 laat een blijvend spoor achter in Nederland

Er werd in Nederland tijdens het Finse jubileumjaar Finse literatuur vertaald, een heel boek over de 100- jarige geschiedenis van Finland geschreven, verschillende concerten en lezingen georganiseerd, tentoonstellingen en filmavonden georganiseerd en zeker meerdere Finland 100 diners gegeven. Een blijvend spoor van het feest vieren werd gevormd door het planten van een berkenpark in Haarlemmermeer.

Waarschijnlijk weet de ambassade niet eens van alle Finland 100 evenementen, die verschillende particulieren hebben georganiseerd. Maar hieronder het feestjaar samengevat op grond van datgene wat bij de ambassade bekend is! Het was leuk om te zien met wat voor een enthousiasme het jubileumjaar in Nederland werd gevierd.

Al in 2015 werd er Stichting Finland 100 Together in The Netherlands opgericht om de evenementen in het jubileumjaar te coördineren. De Stichting bestaat uit de belangrijkste Finse organisaties in Nederland (Ambassade van Finland, Finnish Dutch Chamber of Commerce, Vereniging Nederland-Finland, Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Finse Zeemanskerk in Rotterdam). Voorzitter van de stichting was de directeur van de Finnish Dutch Chamber of Commerce, Patrice van der Heiden. Erevoorzitter was de Finse ambassadeur, eerst Liisa Talonpoika, later Katri Viinikka.

Evenementen van de ambassade

Sls Viinikka ja vieraat 8.12.17
Ambassadeur Katri Viinikka met de voorzitter van de senaat Ankie Broekers-Knol, Laura Pyrrö en Tiina Korhonen

Het belangrijkste evenement van de ambassade was de receptie ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag die op 8 december in de Nieuwe Kerk in Den Haag werd gehouden. Op het programma waren de toespraak van de voorzitter van de senaat, Ankie Broekers-Knol en het concert van sopraan Laura Pyrrö. In haar toespraak beschreef Broekers-Knol de geschiedenis van Finland in de 19e en vroege 20e eeuw alsmede de gebeurtenissen die tot de onafhankelijkheid van het land leidden. Zij beschreef hoe Finland na de Tweede Wereldoorlog tussen het Oosten en het Westen balanceerde. Zij ging in op de nauwe betrekkingen tussen Finland en Nederland binnen de EU, overeenkomsten tussen de noordse samenwerking en de Benelux-samenwerking. Zij benadrukte ook de gelijkgestemdheid van Finland en Nederland in vele zaken, zoals de financiële stabiliteit, mensenrechten en klimaatverandering. Op economisch gebied noemde Broekers-Knol onder andere Nokia en Kone. En zij vergat ook Jari Litmanen niet. (https://www.eerstekamer.nl/nieuws/20171208/viering_100_jaar_finse). Er waren bijna 200 gasten bij de receptie aanwezig.

De ambassade nodigde op 18 mei eigen contacten uit naar het EYE Filmmuseum in Amsterdam voor de screening van "The Other Side of Hope" van Aki Kaurismäki. Er waren bijna 50 mensen aanwezig. Vóór de film was er een kleine receptie. De film kreeg een warme ontvangst van de gasten en goede recensies ook in de Nederlandse media.

Embassy Festival 2017

De ambassade nam deel aan het op 2 september in Den Haag georganiseerde Embassy Festival samen met de Finse Zeemanskerk (Finse Huis, Rotterdam). Het Finse Huis verkocht o.a. rendierhotdogs en koffiebroodjes (korvapuusti) en serveerde Finse dropjes en bonbons. Er was ook een kleine wedstrijd waaraan het publiek enthousiast aan mee deed. Het festival werd geopend door het Finse dameskoor TAIKA (koorleden wonen allemaal in Nederland).

Op 21 september werd er een spar (Tulevaisuuden kuusi) met Finse kinderen in de tuin van de residentie van de ambassadeur geplant. Er waren 20 kinderen met hun ouders aanwezig. De spar maakte deel uit van het officiële Finland 100 –programma

Evenementen en projecten van de Stichting Finland 100

Foto: Office of the President of the Republic of Finland
Suomi 100 -tulppaanit, kuva Tasavallan presidentin kanslia

Een van de belangrijkste projecten van de stichting was het registreren van de Suomi 100 –tulp. Mevrouw Jenni Haukio was de peettante toen de tulp op 15 mei in Mäntyniemi - de residentie van de Finse president – werd gedoopt. De witte, lange tulp is veredeld door Maveridge International B.V. Vanuit Nederland was er een delegatie van 9 personen aanwezig onder leiding van ambassadeur Katri Viinikka en voorzitter van de stichting Patrice van der Heiden. Suomi 100 –tulpenbollen zijn al geplant in de tuin van Kultaranta, de zomerresidentie van de president. In het voorjaar van 2018 is de tulp ook te bewonderen in de Keukenhof. Het is de bedoeling dat de bollen over een paar jaar op de markt komen. Dit project was onderdeel van het officiële Finland 100 –programma.

Koivun istutus 17.11.17

Op initiatief van de stichting werd er in de Haarlemmermeer, dicht bij Schiphol, het Finland 100 Park geplant. De opening van dit berkenpark op 17 november werd bijgewoond door ongeveer 150 personen. Een geschikt gebied voor het park werd in Nieuw Vennep gevonden, bij de boerderij van de familie Dirk Molenaar. Bij dit project werkte de stichting nauw samen met een groep van studenten van de universiteit van Wageningen. De studenten maakten een plan van aanpak voor het realiseren van het park. Er werden 566 berken op het terrein geplant in de vorm van de Finse vlag. 100 berken vormen de hoofdingang van het park (de vlaggenmast) en de rest is geplant zo dat de bomen zich in de witte delen van de vlag bevinden en het blauwe kruis door de wegen in het park wordt gevormd. Bij de opening waren er toespraken van ambassadeur Katri Viinikka en de locoburgemeester van Haarlemmermeer, John Nederstigt. Beiden plantten de twee laatste bomen van de hoofdingang. Het Finland 100 Park was onderdeel van het officiële Finland 100 –programma.

Itsenäisyyspäivän juhla 9.12.17, Amsterdam

De gezamenlijke onafhankelijkheidsdagviering van de Finse organisaties werd op 9 december in de Koepelkerk in Amsterdam gehouden Bij dit feestelijke evenement behoorden receptie, diner, toespraken en muziek. De feestrede werd gehouden door ambassadeur Katri Viinikka. De muziek werd verzorgd in de vroege avond door sopraan Laura Pyrrö met haar pianiste Tiina Korhonen alsmede door het TAIKA-koor. Na het diner kregen Mikko Pettinen & Happy People met hun swingende optrede ook de oudere gasten op de dansvloer. De onafhankelijkheid van Finland werd in de Koepelkerk met 280 personen gevierd.

In het najaar organiseerde de stichting in de sociale media een campagne waarmee men Finlandia van Sibelius op de lijst van de 50 populairste composities op Radio 4 probeerde te krijgen. Dit lukte aardig, omdat Finlandia de 44ste plaats bereikte. Radio 4 speelde het hele jaar door veel Finse muziek en daarbij werd het Finse jubileumjaar ook vaak genoemd. Er waren meerdere speciale middagen/avonden met Finse muziek op Radio 4.

Evenementen van Finse organisaties

De Finse Zeemanskerk organiseerde van 2 t/m 11 juni het festival "Extraordinary Finland Week" met optredens van o.a. Kimmo Pohjonen, Ismo Alanko en Pekko Käppi. Tijdens deze week kon men de film "Drifting Clouds" van Aki Kaurismäki zien, Karelische pasteitjes leren maken, kennis met de Finse sauna maken, in het Helsinki Café verschillende drankjes proeven, barbecueën leren, kennis met de Finse taal maken en op vele andere manieren kennis met Finland maken. Het festival was onderdeel van het officiële Finland 100 –programma.

In het najaar toerde er in de Benelux-landen het project Mobile Home(less) van de Finse culturele instituten in Brussel, Parijs, Berlijn en Londen. Mobile Home(less) is een mobiele installatie van een huis dat in de oorlog in Syrië is verwoest. Het Fins Cultureel Instituut in Brussel organiseerde een discussiesessie in Amsterdam en realiseerde een essay-collectie Home Reassembled, dat over de installatie gaat. Mobile Home(less) was onderdeel van het officiële Finland 100 –programma.

Juhlakirja VNF 2017

Ter ere van het jubileumjaar publiceerde de Vereniging Nederland-Finland een jubileumboek, dat op 2 november bij de residentie van de ambassadeur gelanceerd werd. Het boek bevat een artikel over elk decennium van de onafhankelijkheid evenals zes thematische artikelen. De auteurs zijn Finnen en Nederlanders en het boek is tweetalig. Onder de auteurs zijn huidige ambassadeur Katri Viinikka en Pekka Säilä, ambassadeur van 2001 tot 2005 in Den Haag. Bij dit evenement waren auteurs en vertalers van het boek uitgenodigd. Eind november werd het boek ook in Finland bij de residentie van de Nederlandse ambassadeur gelanceerd. Informatie over het boek is te verkrijgen via de vereniging (info@VNF.nu). Het jubileumboek was onderdeel van het officiële Finland 100 –programma.

De internetversie van de tentoonstelling "100 objects from Finland" van het Ests Cultureel Instituut werd in verschillende talen vertaald. De ambassade liet de teksten in het Nederlands vertalen. Deze tentoonstelling was onderdeel van het officiële Finland 100 –programma.

Andere evenementen

Zangria 6.5.17

Het Zangria-koor uit Utrecht wilde het jubileumjaar van Finland vieren met het organiseren van het concert "The Girl at the Well" op 6 en 7 mei in Utrecht. Het koor zong meer dan 20 liederen in het Fins (o.a. Sibelius, Merikanto, Saariaho, Kostiainen). Het concert was door de Kalevala geïnspireerd en vertelde het verhaal van Väinämöinen en Ilmarinen. Naast de Nederlandse solisten trad Jussi Lehtipuu als Ilmarinen op.

Muziekschool KARLANDO organiseerde in mei een dagkamp voor Finse kinderen van 6 tot 10 jaar. Er was o.a. Finse kindercultuur, muziek en sport. De kinderen maakten samen een Finland 100 –kunstwerk, dat daarna bij meerdere Finland 100 –evenementen in Nederland te zien is geweest.

TAIKA 17.6.17

Het TAIKA-koor had op 17 en 18 juni het concert "100 Finnish Summers" in Amsterdam en Den Haag. Het veelzijdige programma bevatte zowel Finse volksliederen als koorliederen door jonge componisten als ook bewerkingen op teksten van Kanteletar. Mochten de Finnen vóór de pauze nog niet ontroerd zijn geworden, dan droogden velen een traantje tijdens de toegift "Suomen laulu". Achter het koor werden hele tijd schilderijen van Liisa Aholainen geprojecteerd.

In september-november organiseerde het Utrecht String Quartet vier concerten met het thema Finland 100. In het orkest speelt de Finse Eeva Koskinen en de concerten werden op initiatief van haar gerealiseerd.

Suomi 100 -konsertti, Rotterdam 1.11.17

De Finse violiste Maija Reinikainen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest organiseerde op 1 november in samenwerking met De Doelen een Finland 100 –kamermuziekconcert. De ambassade, het Fins Cultureel Instituut en de Stichting Finland 100 in Nederland nodigden hun eigen contacten naar het concert en naar de receptie vóór het concert. Het concert begon met een korte traditionele volksdans en ging door met composities van Rautavaara, Melartin, Sallinen en Sibelius. Als toegift begonnen de musici met Andante Festivo, dat prachtig geleidelijk in Finlandia veranderde toen het TAIKA-koor op het podium verscheen en begon te zingen. Het concert werd live op Radio 4 uitgezonden (https://www.nporadio4.nl/gids-gemist/2017-11-1).

Foto: Grietje Bouman
Alkmaarin näyttely 1.12.17, kuva Grietje Bouman

Stichting White Cube, die tentoonstellingen van hedendaagse kunst organiseert, had van 1 t/m 10 december in Alkmaar de tentoonstelling "Op Weg Naar Geluk". Er werden werken van 21 kunstenaars tentoongesteld. De kunstenaars waren in de zomer in Finland geweest en daar inspiratie opgedaan. Het concept was gebaseerd op het boek Hurmaava joukkoitsemurha (De zelfmoordclub) van Arto Paasilinna. 9 Finse kunstenaars deden mee. In de zomer hadden de kunstenaars een tentoonstelling in Nokia en Ylivieska. Het hele project was onderdeel van het officiële Finland 100 –programma. Tijdens de eerste week van de tentoonstelling in Alkmaar werden de ramen van het gebouw blauw en wit verlicht. Pauliina May en Erkki Pohjanheimo waren verantwoordelijk voor het muzikale gedeelte van de openingsceremonie.

Dokkum 10.12.17

Stichting Tauno Marttisen Kunniaksi organiseerde op 10 december in Dokkum een Finland 100 –concert waarbij de Stedelijke Harmonie Dockum met solisten Taru-Maaria Kuparinen-Säilä (kantele) en Dirk Meijer (fagot) speelde. Er waren ook vier koren. De Stichting Tauno Marttisen Kunniaksi is in 1997 door Dirk Meijer opgericht en streeft na muziek van componist professor Marttinen te bevorderen.

In november werd de Nederlandse vertaling van het boek "Seitsemän veljestä" (De zeven broers) door Aleksis Kivi gepubliceerd. De vertaler van het boek is Adriaan van der Hoeven, voormalig hoofddocent Fins aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Print deze pagina

Dit document

Bijgewerkt 10-1-2018


© Ambassade van Finland, Den Haag | Over deze site | Contact