Direct naar inhoud
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Reflector is een stijlvolle levensverzekering - Ambassade van Finland, Den Haag : Actueel : Informatie

AMBASSADE VAN FINLAND, Den Haag

Ambassade van Finland
Fluwelen Burgwal 58
2511CJ Den Haag, Nederland
Tel. +31-70-346 9754, sanomat.haa@formin.fi
English | Nederlands | Suomi | Svenska |  | 
Font normaalFont groter
 
Nieuws, 2-1-2018

Reflector is een stijlvolle levensverzekering

Het is weer wintertijd en de avonden zijn donker. Tijd om een reflector uit de kast te pakken!

In Finland schrijft de wet het gebruik van de reflector voor. Volgens de wegenverkeerswet van 2003 moet elke voetganger die op onverlichte wegen loopt een reflector gebruiken. Desondanks gebruikt maar ongeveer één op de twee voetgangers hem.

Het is misschien een verrassing dat de reflector voor de voetgangers een Finse uitvinding is. De vader van de reflector is Arvi Lehti, een boer die in de jaren 1950 driehoekige reflectoren van huishoudplastic voor de paardewagens begon te maken. In de jaren 1960 was de Finse politie bezorgd over de veiligheid van de voetgangers en nam samen met Liikenneturva (Veilig Verkeer Finland) contact op met het bedrijf Talmu van de heer Lehti.

Arvi Lehti plakte twee helften van een voertuigreflector aan elkaar en voegde er een haakje aan toe – de levensreddende uitvinding was ontstaan! Naar mate de vraag naar reflectoren groter werd, begon men andere modellen te produceren. Het klassieke sneeuwvlokmodel werd door de zoon van Arvi Lehti, Taisto Lehti, ontworpen. Hij werd later de directeur van Talmu.

Het loont echt om een reflector te gebruiken. Een voetganger, die zonder een reflector loopt, wordt met dimlichten ongeveer van een afstand van 50 meter gezien terwijl een voetganger met een reflector zelfs vanaf 350 meter gezien kan worden. In dat geval heeft een automobilist veel meer tijd om te reageren.

Een mooie reflector wordt ook gedragen

Group reflectoren

Vroeger zagen de reflectoren er vrij saai uit en moesten veel mensen genoegen nemen met de reklamereflectoren van bedrijven of organisaties. In de laatste jaren is het assortiment van reflectoren gigantisch gegroeid en dit heeft het enthousiasme voor het gebruik van een reflector vergroot.

Ook de ontwerpers zijn enthousiast geworden. Onder andere Eero Aarnio en Paola Suhonen, die bekend is door haar Ivana Helsinki –merk, hebben reflectoren ontwikkeld. Liikenneturva organiseerde een aantal jaren geleden een wedstrijd waarbij nieuwe, frisse ideeën voor reflectoren werden gezocht.

Maar men moet wel opletten dat de reflector niet alleen mooi is, maar ook zijn taak vervult. Een goedgekeurde reflector heeft een CE-merk en een code EN 13356, die erop wijzen dat de producten volgens de Europese standaarden zijn. Er worden ook reflectoren aangeboden die mooi, maar niet zichtbaar genoeg in donker zijn.

De plaats van de reflector is belangrijk

Het is ook belangrijk waar men de reflector aanbrengt. De beste plaats is aan de rechter kant ongeveer op de hoogte van de knie. Het beste ziet men de reflectoren die hangen en bewegen. Het is ook goed om meerdere reflectoren te gebruiken.

Meer:
Liikenneturva:  https://www.liikenneturva.fi/en/road-safety/reflector

Reflectorwinkels:
Heijastinkauppa: https://www.heijastinkauppa.fi/category/2/designheijastimet
Turvakauppa: https://turvakauppa.if.fi/tuotehaku?s=heijastin

Print deze pagina

Bijgewerkt 13-12-2017


© Ambassade van Finland, Den Haag | Over deze site | Contact