Direct naar inhoud
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minna Canth - de eerste Finstalige, vrouwelijke schrijver en journalist - Ambassade van Finland, Den Haag : Actueel : Informatie

AMBASSADE VAN FINLAND, Den Haag

Ambassade van Finland
Fluwelen Burgwal 58
2511CJ Den Haag, Nederland
Tel. +31-70-346 9754, sanomat.haa@formin.fi
English | Nederlands | Suomi | Svenska |  | 
Font normaalFont groter
 
Nieuws, 4-3-2016

Minna Canth - de eerste Finstalige, vrouwelijke schrijver en journalist

19 maart is de dag van Minna Canth en de dag van de gelijkheid. De schrijfster Minna Canth was de eerste vrouw, voor wie in Finland de vlag werd uitgestoken.

Ulrika Wilhelmina Johnson werd op 19 maart 1844 in Tampere geboren. Haar vader, Gustaf Vilhelm Johnson werkte op het kantoor van de katoenfabriek van Finlayson tot 1853 wanneer hij met zijn familie (vrouw Lovisa Ulrika en drie kinderen) naar Kuopio verhuisde. Hij begon daar een katoen- en garenwinkel. Minna, toen bekend als Miinu, ging naar de Zweedstalige meisjesschool en in de herfst van 1863 begon zij haar lerarenstudie in Jyväskylä. In die tijd veranderde zij haar naam in Minna.

Minna stopte haar studie in de herfst van 1865 toen zij met haar docent natuurkunde, Johan Ferdinand Canth trouwde. Zij kregen in Jyväskylä zeven kinderen. Johan Canth overleed in 1879 en Minna verhuisde met haar kinderen een jaar later terug naar Kuopio. De familie ging wonen in het ouderlijke huis van Minna, waar zij de katoenwinkel onder haar hoede nam.

Minna Canth was de eerste Finstalige vrouwelijke schrijver en de belangrijkste toneelschrijver na Aleksis Kivi. Zij leerde het leven realistisch en kritisch voor de maatschappij te observeren, uit het oogpunt van een vrouw. Zij publiceerde tien toneelstukken, zeven novellen, verhalen, krantenartikelen en toespraken. Er zijn meer dan 500 privébrieven van haar gepubliceerd.

Zij was ook de eerste Finstalige vrouwelijke journalist. Begin 1870 begon Johan Canth de krant Keski-Suomi uit te geven met behulp van zijn vrouw. Minna Canth schreef meer dan 80 artikelen, toespraken of lezingen die in verschillende kranten en tijdschriften werden gepubliceerd. Haar artikelen zijn scherp en nemen een duidelijke standpunt.  Zij behandelde in haar teksten geheelonthouding, vrouwenkwestie, vrijheid van religie, positie van de Finse taal, socialisme en sexuele moraal.

Zij deed dapper mee met de maatschappelijke discussies zowel als schrijver als journalist. Wegens haar talenkennis en nieuwsgierigheid was zij de pleitbezorger van de nieuwe Europese ideeën en haar meningen hadden een belangrijke rol in het Finland van toen.

Minna Canth overleed in 1897 op 53 jarige leeftijd  aan een hartaanval. In 2003 kreeg zij als eerste vrouw in Finland haar eigen dag waarop de vlag wordt uitgestoken.  Haar geboortedag werd ook meteen de dag van de gelijkheid genoemd.

  

Minna CanthEen boek over Minna Canth

Print deze pagina

Bijgewerkt 3-3-2016


© Ambassade van Finland, Den Haag | Over deze site | Contact