Direct naar inhoud
Ministerie van Buitenlandse Zaken

Vissen op het ijs, een meditatieve oefening - Ambassade van Finland, Den Haag : Actueel : Informatie

AMBASSADE VAN FINLAND, Den Haag

Ambassade van Finland
Fluwelen Burgwal 58
2511CJ Den Haag, Nederland
Tel. +31-70-346 9754, sanomat.haa@formin.fi
English | Nederlands | Suomi | Svenska |  | 
Font normaalFont groter
 
Nieuws, 29-3-2016

Vissen op het ijs, een meditatieve oefening

Op het eerste gezicht heeft men de neiging te zeggen dat dit ongewone tijdverdrijf in de winter nergens op slaat. Voor dit type van vissen, hoort men ten eerste een behoorlijke afstand op de wijde, witte vlakten van een bevroren meer of zee af te leggen, naar het midden van nergens toe. Dan moet je een gat in het ijs boren net aan je voeten, je hengel met aas in het gat gooien, gaan zitten en wachten.

De wachttijd kan uren duren en eindeloos lijken. Er is iets in deze scène die recht uit een film van Jacques Tati of Aki Kaurismäki zou kunnen komen, maar het is geen bioscoopfilm: zo gaat het vissen in "een gat van het ijs" er werkelijk aan toe, een activiteit waaraan heel veel Finnen zich elke winter wijden. Wij zullen proberen uit te leggen waarom de Finnen hier zo aan verslingerd zijn. Het is als het ware een liefdesgeschiedenis.

Foto: Vastavalo/Veli-Pekka Hentilä
Foto: Vastavalo/Veli-Pekka Hentilä

Vissen op het ijs is een gemoedsstemming

De schoonheid van het vissen op ijs heeft alles te maken met de eenvoud ervan, zo groots dat een winters partijtje vissen kan worden beleefd als een soort meditatieve of contemplatieve episode. Terwijl je geduldig wacht dat er iets gaat gebeuren (er gebeurt overigens heel vaak niks) wordt je geest lichter en helderder op een geheel onverwachte wijze en dit zonder dat je hiervoor de minste inspanning doet. Het witte paradijs dat je eindeloos omringt en de stilte verklaren de ervaring waaraan je ten prooi valt.  De spirituele dimensie van deze ervaring wordt vreemd genoeg nog versterkt door de gedachte dat onder je voeten onderzees leven wriemelt en dit tot onder heel het vervroren oppervlak waar je de wacht hebt opgeslagen. In deze omstandigheden is de vangst van een visje niet meer dan één van de doelstellingen, maar nooit het uiteindelijke doel.

Foto: Juho Kuva
Foto: Juho Kuva

Een activiteit in het bereik van iedereen

Vissen in een gat op het ijs vergt slechts een minimum aan kennis en om dit te doen heb je niet meer nodig dan een bevroren meer of zee, wetende dat zelfs een ijsdikte van vijf centimeter volstaat om het gewicht van een mens te dragen. Eenmaal dat je je plek om te vissen hebt gekozen, heb je alleen nog een boor nodig om een gat in het ijs te maken en visgerei om de vis te vangen. Niets anders. Het feit dat men succes heeft bij het vissen is altijd een beetje een toeval, maar het is goed om wat ervaring te hebben bij de keuze van de geschikte plek om te vissen: zo dient men rekening te houden met de windrichting en te begrijpen hoe de vis zich tijdens het jaar en meer bepaald in de winter gedraagt.

De gecombineerde factoren "lentezonnetje en hongerige vis" leiden vaak tot goede resultaten

De lente is duidelijk het meest geschikte moment om op het ijs te vissen: niet alleen is de zon in dit seizoen al veel warmer en stralender, maar ook de zon op de sneeuw weerkaatst de hele schittering van het licht. De vis heeft ook duidelijk de neiging om op het einde van de winter te willen bijten. Voor je complete gelukzaligheid, raden we je aan om in het noorden van ons land, in Lapland, bij een gat op het ijs te gaan vissen. De vishutten lijken zo van een postkaart weggerukt en ze zijn uitgerust met al het nodige visgerei dat men kan huren langs de boorden van de visrijke meren: bij de terugkeer uit je verblijf, ben je een ander man… of vrouw.

Foto: Vastavalo/Mikko Paartola
Foto: Vastavalo/Mikko Paartola

Een andersoortige citytrip

De Finse wateren zijn gekend als de zuiverste op onze planeet, vandaar de mogelijkheid om waar ook in Finland op een gat in het ijs te vissen, zelfs in het centrum van de grote Finse steden, met Helsinki voorop. Stop steeds een thermosfles met sterke hete koffie in je tas alsook enkele broodjes… wij garanderen je dat je de heerlijkste winterse picknick van je leven beleeft!

Onze goede raad: houd de plaatselijke vissers in de gaten, zij hebben, vaak voldoende ervaring om de beste visplekjes op de meren en de zee te vinden.

Kleed je warm aan!

Het belangrijkste voor een geslaagde vispartij is misschien wel om je zo warm mogelijk aan te kleden. Het is aan te raden om met verschillende laagjes warme kleren te werken, zonder te vergeten om een reservepull en een dik hemd in je tas mee te nemen. Je mag niet vergeten dat je een goed stuk van de tijd onbeweeglijk zult zitten. Dit gezegd zijnde, raden we je aan om twee à drie keer per dag van plaats te verwisselen.

Onze tip, het is raadzaam om in de lente een eerste hulp-en waarschuwingskit bij je te hebben, vooral als je geen zekerheid hebt omtrent de dikte of de sterkte van het ijs op de plek die je uitkiest.

Eerst gepubliceerd in het Engels op thisisFINLAND

Print deze pagina

Bijgewerkt 29-3-2016


© Ambassade van Finland, Den Haag | Over deze site | Contact